Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką plików cookies.
Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.
Mam tak niesamowity sentyment do GTA. W czasach szkolnych, często nie chodziłem do szkoły bo wolałem modyfikować, modelować GTA i nadal mam nieukończone duże projekty(możliwe że za duże). Tak jest w przypadku GTA Big Day modu który miał dodać ogromne tereny pozamiejskie do GTA VC- które miało bardzo mało terenów zielonych i dróg poza miastem. Mod był tworzony przy pomocy użytkowników jednakże czas na modelowanie terenów dla 1 osoby był ogromny. Strona modu upadła, prace zostały zakończone w ok 2017r w tym roku tak troszkę wpadłem na pomysł wrócić do modowania ale okazało sie że żaden program nie działa na win10- podobnie było wiele lat temu na win8 programy nie działały prawidłowo np. zmieniałeś mapę zapisałeś i po uruchomieniu pliku w notatniku nie ma zmian a w MapEditor są zapisane zmiany. Poniżej przestawiam całą historię jak tworzyłem gta big day - większość z tych zdjęć była systematycznie wrzucana na dawną stronę moda. Nie które zdjęcia przedstawiają szalone pomysły
podłoże pod część modeli z Vice City
dodana część mapy z Vice City
pierwsze przymiarki do zaimportowania cutscenki
można by stworzyć że postacie są zaciekawione tym nowym nieznanym miejscem i że nigdy tu nie były
takie tam dodawanie dróg i łączenie poszczególnych wysp - w sumie na zdjęciu jest 1 droga która będzie łączyć przyszłą wyspę(w dalszej części wyspa jest już prawie wymodelowana)
drogi pozamiastem miałybyć wciągające i mieć swój klimat bycia w nieznanym.
Tor Wyrazów - dość ważny element,w grze ustawiliśmy fizykę driftowania- mnożnik tarcia opony, przechył pojazdu, większy skręt kół + długie zakręty super efekt bo można było wycisnąć maks fizyki można było driftować na krawędzie obrócenia się samochodu.
puste miejsce wktórym stanie miasto
w oddali powoli dodawane miasto w tamtym pustym miejscu
miasto jest jeszcze bez efeku vertex color - jest ciemne
sklep
i jak było planowane przerobienie- wymodelowanie tego
znów tor Wyrazów z góry
próba dodania willi Sabaru lub zbocura na końcu wyspy - dość daleka droga
bank InteloPL - Royal Bank
próby zabrudzenia ściany
przyszłe np. Ammunation
pierwsze próby dodania śniegu do GTA najpierw były modyfikowane drzewa.
Golf TDI DJZbocura
miasto Sabaru widoczny przyszły planowany park
sklep w którym można było chyba już kupić bronie
to jest model wyspy o którym pisałem na początku że trzeba połączyć drogą z miastem
powoli dodawane oświetelnie vertex color do miasta gdzie było puste pole
dalej modelowanie wyspy - nie odpuszczałem
dodana wyspa w grze, pierwsze sprawdzenie jak to wygląda - była za duża skala wyspy ale wkońcu mogłem pośmigać po wyspie którą tak długo się modelowało.
po prawej ta czarna plama to dodawana wyspa, wyspa z małym miasteczkiem wyżej to miasto które było dodawane vertex color.
w grze planowany był system kierunkowskazów aby wiedzieć w którą stronę sie kierować
miasto z vertex color - punktowe rozjaśnianie
jakieś mapy plany itd
miasto i park Sabaru, brakowało czasu aby umieścić tam roślinność ławki itd
w międzyczasie wyszły mody na zmianę grafiki 2dfx coś z renderowaniem, oczywiście trzeba było sprawdzić jak będzie wyglądać mod
żółte elementy to nie ścieżki pieszych tylko zaznaczenie 3dsmax w którym miejscu ma powstać plaża
ulica miała powstać blisko wody
model - to willa Sabaru lub Zbocura nie pamiętam ale wiem że któryś stworzył bardzo dokładną tą wille
przystań to miało powstać miejsce w które można by przyjechać
wyspy były wgrywane tylko testowo mało szczegłowe i miałybyć usunięte, całość screenów musiałem skrócić bo dłuuugo by się wczytywały tu na forum. Pamiętam jak tworzenie takiej mapy dawało mi radość. inspiracja była jak czasami zobaczyłem jak ktoś tworzył wcześniej mody, pamiętam mod który modyfikowł mapę i był stworzony przez jednego użytkownika w okresie przerwy świątecznej nowa wyspa była mała ale bardzo fajnie dopracowana, drogi, drzewa wdłóż drogi nie pamiętam nazwy, pamiętam mod Surmaka o nazwie Day City, który też stworzył duże tereny do Vice City ale mod nigdy nie wyszedł do grania. Czasami sobie myślę że ukończyłbym te tereny w zmodeler 3D dodał roślinność i chociaż trochę się przejechał. Jest wiele zaczętych budynków, projektów ale brak chęci na ich dokończenie i trzeba byłoby mieć najlepiej starszego kompa z win xp. Po drugie prówałem uruchomić modyfikowane VC na win10 i wyskakuje błąd.
edit:
wpadłem na pomysł aby na szczycie wyspy którą modelowałem w zmodeler umieścić hotel lub jakiś budynek - ale prowadzić będzie do niego droga z piasku. Czy kiedyś to nastąpi nie wiem
mniej więcej o takie rozległe tereny pozamiejskie mi chodziło
edit 11.11.2025 dodałem trochę ruchu ulicznego
Połączony z listopada 15 2025 19:04:37:
zmieniłem te brzydkie tekstury tego budunku i wymodelowałem kilka prostych budynków aby urozmaicić grę.
budynek kwiaciarni jest trochę ciemny w grze, vertex color chyba nie zadziałał. Tekstury ulicy na razie nie zwracam uwagi bo będe chciał ulepszyć te ulice.
jeśli ktoś chciałby pomóc nawet bez większych umiejętności to można
Połączony z listopada 22 2025 18:54:23:
edit 22.11.2025
dodałem modele LOD drzew, tego brakowało przy tak wielkich terenach, jak poza miastem to poza miastem!
pierwsze co dodałem to te 4 drzewka w oddali
takie były kanciate ulice modelowanie nowych to dużo roboty z teksturowaniem Edytowane przez diwon dnia 22-11-2025 19:54
O kurcze, ale historii i ciekawostek z tworzenia modu . Dobrze że się to uchowało przed skasowaniem. I fajnie, ze opisujesz to tutaj
Zawsze możesz użyć jakiejś maszyny wirtualnej z odpalonym Windows XP, żeby sobie nie dublować sprzętów na biurku.
Mi co jakiś czas chodzi po głowie żeby dokończyć model Honkera i go wydać, chociaż do Vice City i San Andreas, ale trochę za mało czasu i zapału na takie rzeczy teraz mam.
Ale niczego nie skreślam, czeka na swój czas.
Mam też trochę mapki zrobionej mojej rodzinnej wioski. Musiałbym to jednak odkopać na dysku.
Masz zamiar dalej podłubać jakoś poważniej ten mod? Coś pamiętam jak wyszła jakaś niedokończona beta tego modu. Wrzuciłem ją tutaj, ale to był schyłkowy czas kiedy się tym interesowałem jakoś bardziej niestety.
z win 10 sobie poradziłem, stare programy działają lepiej niż na win 8. Wszystko działa. Do uruchomienia VC potrzeba 2 mody asi SilentPatch v.11.1 lub ddraw aby działało na win10. No takie modelowanie wymaga czasu, ja ten mod zacząłem na nowo już ok 21 dni temu w wolnym czasie staram się dłubać coś ulepszać. Po tylu latach widzę ile rzeczy można poprawić, chciałbym trochę ulepszyć miasto zwiększyć klimat, dodać kilka budynków, ulepszyć kanciate ulice - wziąłem się od nowa za teksturowanie i modelowanie ulic mam jakieś 70-80% ulic przerobionych, tekstura chodnika i ulicy będzie ustawiona tak jak idzie każdy face to daje super efekt ale wymaga czasu. Trzeba upiekszyć ten mod i wydać
biały jasny chodnik po lewej był, jest inna tekstura + usunięcie chodnika po prawej stronie, nie wiem czemu robi się pixeloza trawy i ulic...
dawniej też był taki problem ale nie pamiętam co zmieniłem chyba pozostaje na nowo nałożenie tekstury trawy w 3ds max
edit. Już mam! W txdworshop 4.0b należy zmienić wersję gry z gta3 na gtavc do każdego .txd i to poprawia mapowanie tekstur. Txdbuilder domyślnie tworzy pliki txd pod gta3.
zmieniłem tą podwójną drogę, pierwsza wersja to były początki modelowania i poprostu wynikała z tego że jak już się coś udało wymodelować to się dodało, nowa wersja całkowicie inaczej oddaje klimat.
w takim stylu będą ulice, ale część miasta zostawię w starych teksturach ulic
spróbuj odkopać na dysku to może się doda to do modu i zobaczysz jaki efekt będzie w grze
Połączony z grudnia 16 2025 10:44:53:
edit grudzień 2025 cos tam modeluje testuje przerabiam, długo schodzi przy wyspie z zmodeler, doszedłem do wniosku że droga do okoła wyspy wymaga nowego modelu bo ma niedociągnięcia, kanciate zakręty, można dodać pobocze z piasku, że jak się wjedzie na pobocze to pojawia się kurz piasku i zmienia przyczepność auta. Góra widoczna na zdjeciach próbuję ją skopiowac bo w innych miejscach mapy tworzy lepszy krajobraz. Na początku jeszcze pomyślałem jak będzie wyglądać jak w VC spadnie trochę śniegu
a tu ta droga którą myślę modelować od nowa i domodelować teren w zmodeler do drogi
Połączony z lutego 03 2026 13:15:22:
edit 2026, modelowanie zakończyłem nie chce mi sie modelować, natomiast robię kosmetyczne zmiany, wyspy są duże i wysokie że krajobraz był nie widoczny, o to co było widać na szczycie góry
o to efekty zmiany
tu chodzi o roślinność w oddali i wyspę
efekt końcowy
link co całej galerii https://postimg.c...c/3ebb33ba
timecyc bezchmurne niebo odległość pzycinania kamery 3500, 3000 wieczorem, parametry jeszcze do testów, ale oprócz tego mod 8-10x odleglosc drzew -obiektów dynamicznych jeśli w grze drzewo było widziane z odległosci 140m to po tym widać je z 1400m choć i tak blisko minus że gra wywala crashe często podczas lotu helikopterem.
Edytowane przez diwon dnia 03-02-2026 14:15